Menu
Gotuj regionalnie i sezonowo STYCZEŃ-LUTY
- 29 stycznia, 2021
- No Comments
Zapraszam Cię na cykl wpisów, w których będę prezentowac regionalne i sezonowe produkty, z
których możesz wyczarować proste i smaczne przepisy. Styczeń i luty to typowo zimowe
miesiące, w których nie ma dużej ilości warzyw i owoców naturalnie rosnących. Jednak są takie,
które potrafią przetrwać w tych miesiącach poprzez odpowiedni sposób przechowywania lub
uprawia się je w szczególny sposób. Te warzywa i owoce nie wymagają transportu z drugiego
końca świata, tylko naturalnie występują w naszej szerokości geograficznej. Poniżej
przedstawiam liste tych produktów:
1) Warzywa liściaste: cykoria, endywia, roszponka
2) Warzywa kapustne: kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska
3) Warzywa korzeniowe i cebulowe: marchew, pietruszka, cebula, seler, czosnek, burak, biała
rzodkiew, por
4) Pozostałe warzywa: dynia, ziemniak
5) Owoce: gruszka, jabłko
W tym okresie warto również korzystać z różnych przetworów, przede wszystkim pamiętajmy o
kiszonkach, które naturalnie podnoszą naszą odporność. To właśnie one w szczególny sposób
dbają o nasze jelita zasiedlając je korzystną florą bakteryjną. Warte uwagi powinny być: ogórki
kiszone(nie kwaszone!), kiszona kapusta i przede wszystkim mój ulubieniec zakwas z buraka.
Zimą powinniśmy również zadbać o odpowiednią podaż witaminy C, dlatego nie zapominajmy o
owocach w tym czasie. Naturalnie występujące owoce u nas to jabłko i gruszka, ale można
zaopatrzyć się w różne mrożone owoce. Warte uwagi są przede wszystkim jagody, truskawki,
maliny, jeżyny. Mają mnóstwo antyoksydantów wzmacniających nasz organizm oraz cechują się
niską zawartością cukrów.
No dobra już wiesz co powinniśmy w tym okresie jeść, ale myślisz sobie, że nie masz czasu na
przygotowywanie posiłków ze świeżych warzyw i owoców i po przeczytaniu tego wpisu i tak nic
nie będziesz zmieniał w swoim menu. Poczekaj! Mam dla Ciebie kilka rad, dzięki którym
oszczędzisz dużo czasu na obieraniu warzyw i owoców przez co maksymalnie skrócisz sobie czas
na przygotowanie posiłków. Rady dla zabieganych:
1) Warzywa liściaste można kupić gotowe do spożycia nie trzeba ich nawet myć. Możesz
dorzucić swoje ulubione owoce i zmiksować wszystko na pyszne smootie.
2) Warzywa kapustne można kupić gotowe w słoikach np. kiszoną białą kapustę, gotową
surówkę z marchewki czy gotową czerwoną kapustę. Zawsze czytaj co widnieje na opakowaniu
czy kiszona kapusta jest naprawdę kiszona czy kwaszona bo to duża różnica. Unikaj dodatków
typu konserwanty czy barwniki.
3) Warzywa korzeniowe możesz kupić w formie suszonej. Świetnie sprawdzają się do rosołu.
4) Warzywa takie jak ziemniak i dynia można po prostu pokroić w słupki lub cienkie plasterki,
wymieszać z oliwą i ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku. Mega szybka i prosta metoda
na domowe frytki.
5) Jeśli chodzi o owoce możesz kupić gotowe musy, ale pamiętaj aby miały w sobie 100%
owoców bez zbędnych dodatków.
Potrzebujesz więcej informacji?
Napisz do mnie!